Hyvä merimiestapa
Tavallinen, hyvä ja huolellinen veneilijä joka tuntee veneensä, ymmärtää meriteiden säännöt sekä omaa riittävät navigointitaidot ja tuntee oman kulkualueensa erityispiirteet sekä osaa hankkia tietoa sääennusteista ennen matkan aloittamista ja sen aikana. Sekä huolehtii miehistön turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.
Hyvä merimiestapa mainitaan Meriteiden säännöissä ja siitä puhutaan arkikielessä, mutta sillä ei ole virallista määritystä. Hyvä merimiestapa on yhtä paljon sitä, että osaa väistämissäännöt kuin sitä, ettei ohiajaessa aiheuta isoja aaltoja rannassa leikkiville lapsille.
Ainakin seuraavat asiat kuuluvat siihen vesillä liikkuessa.
- Vene ja varusteet pidetään kunnossa. Huolehditaan, että vene ja sen varusteet ovat siinä kunnossa että sillä on turvallista veneillä, ottaen huomioon vesialueen erityispiirteet
- Varusteet veneessä tulee olla kaikille pelastusliivit, airot/mela tai ankkuri köysineen riippuen veneen koosta ja sammutin mikäli veneessä on hella tai lämmitin ,sisä- tai yli 25 kw perämoottori. Lisäksi varsinkin purjeveneessä turvavaljaat, joita olisi hyvä käyttää. Päällikkö huolehtii, että veneen varusteet ovat kunnossa ja sieltä löytyvät vähintään laissa vaadittavat varusteet. Katsastetuissa veneissä tulee olla katsastusvarusteet.
- Veneen käsittelytaidot ovat sillä tasolla, että veneilijä hallitsee veneensä kaikissa niissä olosuhteissa joissa liikkuu vesillä. Veneellä pitää osata rantautua turvallisesti kaikissa olosuhteissa.
- Meriteiden säännöt koskevat kaikki vesillä liikkujia ja niistä tulee tuntea vähintään merimerkit ja väistämissäännöt, vaikka liikkuisi rantavesissä tai pienellä järvellä.
- Navigointi taidot pitää olla sillä tasolla, että tietää missä on ja miten pääsee turvallisesti sinne, minne on matkalla. Mikäli liikutaan vesillä pimeällä, pitää osata huomattavasti enemmän kuin valoisalla.
- Oman kulkualueen erityispiirteet tulee huomioida. Suojaisilla vesillä tarvitaan erilaista osaamista kuin avomerellä, jossa voidaan kohdata myrskyjä ja rahtilaivoja
- Sään tunteminen, veneilijän pitää ottaa selvää tulevasta säästä sillä alueella ja sinä aikana kun aikoo liikkua vesillä. Mikäli vesillä ollaan yhtään pidempään, niin tarkistetaan uudet ennusteet jos ja kun se on mahdollista. Lisäksi on hyvä osata tulkita sää kehittymistä, onko tulossa ukkosta tai vesisadetta.
- Muiden huomioon ottaminen, on ensiarvoisen tärkeätä, sillä vesillä liikkuu paljon erillaisia vesikulkuneuvoja joita kuljettavat eritasoiset päälliköt. Ei nosteta aaltoja satamissa, noudatetaan varovaisuutta, väistetään ajoissa ja annetaan tilaa muille vesillä liikkujille.
- Luonnon kunnioittaminen, on jokaiselle itseään kunnioittavalle veneilijälle selvä asia. Pidetään vedet ja rannat siistinä. Huolehditaan ettei vesistöön pääse öljyä tai polttonesteitä. septitankit tyhjennetään septitankin tyhjennyspisteessä, ei vesistöihin.
Listaa voidaan jatkaa melkein loputtomiin. Siirtyessämme ulkomaille sekä suuremmille vesistöille ja kauemmas rannikosta, mukaan astuvat rajamuodollisuudet, vuoroveteen liittyvät seikat, turvallisuus laajemmin sekä esimerkiksi VHF, MF/HF radion ja muiden radio- sekä satelliitti laitteiden käyttö.
Luonnon kunnioittamiseen kuuluu myös olla selvillä siitä, millaisia maihinnousu- tai liikkumisrajoituksia on niillä luonnonsuojelu- ja kansallispuistoalueilla, joiden halki matkasi kulkee. Kaikkia alueita ei ole merkitty merikorttiin tai plotterin karttaan, mutta löytyvät ko. ls-alueiden ja kansallispuistojen säännöistä vaikkapa netistä.
Ehdottomasti ja lisäksi on muistettava pysyä riittävän etäisyyden päässä muiden asutuksista.
Ja mikä onkaan tämä “riittävä etäisyys”?
Kotirauha suojaa asuntojen ja loma-asuntojen pihapiiriä, mutta metrimääriä laissa ei ole määritelty. Piha-alueelle ei myöskään saa tunkeutua vesistöjä pitkin, eikä laituriin rantautua, ellei se ole välttämätöntä. Luulisin, että tässä on hyvä soveltaa tervettä järkeä ja miettiä mikä on sopiva etäisyys. Tuskin kukaan haluaa, että joku tuntematon rantautuu ihan oman rannan kupeeseen. Suomen Ladun sivuilla on hyvää tietoa jokamiehenoikeuksista, https://www.suomenlatu.fi/vaikuta/jokamiehenoikeudet-2/kotirauha.html